БАСТЫ > АУДАН БӨЛІМДЕРІ > Ауыл шаруашылық бөлімі > ҚҰЖАТ 

 
 
 
 Ауыл шаруашылық дақылдарының себу мерзімдері 21.02.2018

         

    

Іле ауданы аумағында  «Ұлттық аграрлық ғылыми- білім беру орталығы»  коммерциалық емес АҚ-ы, «Қазақ егіншілік және өсімдік шаруашылығы ғылыми зерттеу институты» ЖШС-і  ұсынған 2018 жылы  ауыл шаруашылық дақылдарының түрлері бойынша оңтайлы себу мерзімдері:

1.     Күздік бидай -  себу мерзімі 10.09.-15.10. аралығы;

 себу мөлшері 1 га 3,5-4 млн. өскін дән (180-200 кг/га), себу тереңдігі 4-5 см;

2.     Жаздық арпа -   себу мерзімі 30.03.-25.04 аралығы;

топырақ температурасы 0-10 см қабатында 6-7 болуы шарт,  себу мөлшері

1 га 3,0-3,5 млн. өскін дән (160-180 кг/га) тұқымды ең қолайлы енгізу тереңдігі  2-3 см;

3.     Дәндік жүгері – ең қолайлы  себу мерзімі 20.04.-25.05. аралығы;

 Топырақтың себу қабатында   10-12  С-қа қызғанда тұқымды себу тереңдігі  5-6 см;

4.     Мақсары – құрғашылыққа өте төзімді дақыл болып келеді. Мақсарының ең жақсы себу тәсілі 45 см-ге кең қатарлы 160 мың.дән 1 га, себу мөлшерімен жүргізілуі шарт, себу мерзімі    30.03-25.04 аралығы. Топырақ температурасы 0-10 см қабатында 10-12  С болуы шарт;

5.     Майбұршақ – ең жоғары өнімді алу үшін майбұршақты 25.04-25.05 аралығы, топырақтың жылылығы (10-12  С көтерілгенде) себу қажет, қолайлы себу тереңдігі 4-5 см;

6.     Жоңышқа – негізінен жаздық дақылдардың алдында себіледі, жоңышқа тұқымы +1 +2-С температурада өсе бастайды, ал шыққан өскін -10-С суыққа шыдайды, себу мерзімі 01.04-20.04, 1 гектарға себу мөлшері 8-10 млн. Өскін дән, тұқымды ең қолайлы енгізу 1-2 см.

7.     Еркек шөп – негінен жаздық дақылдардың алдында себіледі, тұқымы +1 +2-С температурада өсе бастайды, ал шыққан өскін -5-С суыққа шыдайды, себу мерзімі 05.04-30.04 аралығы, 1 гектарға себу мөлшері 15-18 кг, 4-6 млн. өскін дән, тұқымды ең қолайлы енгізу тереңдігі 2-3 см.

8.     Сүрлемдік жүгері - ең қолайлы  себу мерзімі 25.04.-20.05. аралығы;

Топырақтың себу қабатында   10-12  С-қа қызғанда тұқымды себу тереңдігі  5-6 см;